Er zijn heel veel verschillende manieren om een woning te verlichten. Als we denken aan de basisverlichting, dan is spotverlichting toch wel de populairste methode. Dit is een goede manier om een ruimte in zijn geheel te verlichten, zonder schaduwvorming te veroorzaken. Daarnaast kun je met behulp van spots ook eenvoudig het accent leggen op bepaalde plekken. Bijvoorbeeld om een kunstwerk te belichten. Maar waar moet je eigenlijk aan denken bij het kopen van spotverlichting? En hoe integreer je deze op de juiste manier in jouw woning? In dit artikel geven we enkele tips bij het kopen en plaatsen van spotverlichting. 

Verschillende soorten spotverlichting 

We kunnen grofweg twee verschillende soorten spotverlichting onderscheiden. Hierbij valt de keuze op inbouw- of opbouwspots. Maar wat is precies het verschil? 

Inbouwspots worden – zoals de naam al doet vermoeden – in een wand of het plafond gemonteerd. Het fijne van deze spots is dat ze eenvoudig te integreren zijn binnen het interieur. Ze zijn met name geschikt voor moderne en strakke interieurs. Zo heb je geen last van een armatuur die de strakke belijning doorbreekt. Daarnaast is het ook hygiënischer. De spotjes zijn eenvoudig af te nemen met een licht vochtige doek en je hoeft geen grote armaturen af te nemen. Deze zijn immers vaak een broedplaats voor stof en vuil. Toch is het plaatsen van inbouwspots niet altijd even eenvoudig. Dit komt vooral doordat er voldoende ruimte moet zijn onder het plafond of in de muren. Anders is plaatsing niet mogelijk. 

Opbouwspots bieden natuurlijk een wat minder strakke uitstraling. Ze worden niet in de wand of het plafond verwerkt, maar worden hierop geplaatst. Ze bieden echter ook veel voordelen. Zeker wanneer inbouwspots vanwege de ruimte niet mogelijk zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere spotjes op één armatuur te plaatsen. Als er maar weinig aansluitingspunten zijn in de ruimte, kan dit een goede manier zijn om een ruimte toch optimaal te verlichten. 

Kies voor dimbare spotjes 

Denk ook aan het soort spotjes dat je plaatst. Dimbare spotjes hebben de voorkeur. Het fijne van een dimmer is dat deze kan worden aangesloten, zonder dat er extra elektriciteitskabels getrokken hoeven te worden. Ze bieden veel mogelijkheden. Zo kan je de sfeer in de ruimte geheel naar eigen hand zetten. Niet elke situatie vraagt immers om hetzelfde licht. Zo kan je extra sfeer creëren op de juiste momenten. Houd er wel rekening mee dat het niet vanzelfsprekend is dat alle spotjes gedimd kunnen worden. Bij halogeenlampen kan dit eigenlijk altijd, maar bij LED verlichting is dit zeker niet altijd het geval. Houd hier dan ook rekening mee als je spotjes koopt. 

Let op de duurzaamheid 

Duurzaamheid is een belangrijk maatschappelijk onderwerp. Daarom is het ook goed om hier rekening mee te houden als je nieuwe lampen voor jouw spotjes kiest. Laat in elk geval halogeenlampen links liggen. Deze verbruiken veel energie en hebben een minder lange levensduur. LED spotjes zijn in dit geval een betere keuze.