Er zijn veel verschillende soorten vloeren tegenwoordig, maar laminaatvloeren zijn nog steeds een van de meest populaire keuzes. Laminaatvloeren zijn niet alleen mooi, maar ook gemakkelijk te onderhouden en relatief goedkoop. Als je je afvraagt ​​hoe je een laminaatvloer moet leggen, lees dan verder voor enkele tips.

  1. Kies de juiste ondervloer

Als je laminaat wilt leggen moet je niet soms niet alleen de vloer kopen, maar ook een ondervloer. De ondervloer is net zo belangrijk als de laminaatvloer zelf, dus zorg ervoor dat je de juiste kiest. De meeste laminaatvloeren worden geleverd met een dunne foamlaag die als ondervloer dient. Dit is echter niet altijd het geval, dus je moet je instructies goed lezen. Als je twijfelt, vraag dan aan de verkoper welke ondervloer je nodig hebt.

  1. Zorg ervoor dat je vloer schoon is

Voordat je begint met het leggen van de vloer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond schoon is. Gebruik een stofzuiger of een dweil om zoveel mogelijk stof, haren en andere vuiligheid op te ruimen. Als je een houten vloer hebt, is het ook belangrijk om eventuele oneffenheden te vullen. Als je dit niet doet, zullen de planken niet goed aansluiten en zal de vloer niet mooi worden.

  1. Houd voldoende ruimte over

Zorg dat er altijd 10 mm ruimte blijft tussen het laminaat en muur. Laminaat kan wat uitzetten en wanneer je het strak tegen de muur zet, loop je risico dat je laminaatvloer bol gaat staan. Maak gebruik van afstandhouders (afstandspietjes of -veertjes) en plaats deze tussen de wand en de laminaatplank. Je kunt deze uiteindelijk weer gemakkelijk verwijderen. 

  1. Begin in een hoek

Als je eenmaal weet welke ondervloer je nodig hebt en je vloer schoon is, kun je beginnen met het leggen van de vloer. Begin altijd in een hoek van de kamer. Dit maakt het makkelijker om de planken goed aan te sluiten. Als je eenmaal in een hoek bent begonnen, kun je de planken één voor één leggen. Zorg ervoor dat je de planken goed aansluit, want anders kan de vloer gaan wiebelen. Je kunt overigens ook kiezen voor een vloer van kurk. Deze heb je namelijk ook met een handig kliksysteem. 

  1. Gebruik een rubberen mallet

Gebruik altijd een rubberen mallet om de planken aan te sluiten. Als je geen rubberen mallet hebt, kun je ook een hamer gebruiken, maar let wel op dat je niet te hard slaat. Het is belangrijk dat de planken stevig vastzitten, maar je wilt niet dat ze breken.

  1. Plinten plaatsen

Als je klaar bent met het leggen van de vloer, is het tijd om de plinten te plaatsen. Je hebt de keuze uit platte afwerkplinten of hoge plinten. Op plekken waar geen hoge plinten kunnen worden geplaatst, bijvoorbeeld bij deurposten, gebruik je altijd platte afwerkplinten.