Waar rolluiken vroeger een evidentie waren werden ze door de opkomst van de isolerende beglazing wat naar de achtergrond verdrongen. De voorbije jaren hebben ze echter aan populariteit gewonnen. De oude houten rolluiken van weleer hebben immers plaatsgemaakt voor lichte pvc of aluminium rolluiksystemen die gemakkelijk te bedienen en onderhouden zijn.
Rolluiken hebben een vierledige functie:

  • inbraakpreventie en verhogen van het veiligheidsgevoel
  • isolatie: beperken van warmteverlies in de winter, beschermen tegen oververhitting in de zomer, akoestische isolatie
  • verduisteren
  • privacy

Er bestaan 3 soorten rolluiken: inbouw-, opbouw- en voorzetrolluiken.

Inbouwrolluiken

Dit is het eenvoudigste systeem. Als je inbouwrolluiken wil plaatsen dan moet de ruwbouwaannemer de balken boven de ramen aan de binnenkant hoger steken zodat de opgerolde rolluiken samen met hun mechanisme in de muurdikte kunnen weggewerkt worden. De afmetingen van je rolluikkasten zijn afhankelijk van de hoogte van het af te dekken raam.

Aan de binnenkant wordt het rolluikgeheel afgewerkt met een rolluikkast waarin meestal ook het ophangsysteem voor raamdecoratie wordt ingewerkt.
Het is van het grootste belang dat ofwel de rolluikkast zelf geïsoleerd is, ofwel dat de ruimte tussen de kast en de buitenmuur geïsoleerd wordt.
Inbouwrolluiken worden meestal toegepast in nieuwbouw.

Opbouwrolluiken

Bij dit systeem wordt de rolluikkast bovenop het raam gemonteerd. De oprolstructuur is hier compacter en neemt dus minder plaats in. Bovendien vormen raam en rolluikkast één geheel wat de isolatie ten goede komt en het gevaar voor tochtgaten uitsluit . Opbouwrolluiken worden vaak toegepast bij renovaties maar ook bij nieuwbouw waar inbouwrolluiken niet mogelijk zijn.

Voorzetrolluiken

Hier wordt de rolluikkast langs de buitenkant tegen het raam of de gevel bevestigd. Esthetisch is dit minder interessant maar bij renovatieprojecten kunnen voorzetrolluiken wel een oplossing bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here