Hoewel het onmogelijk is om wespen volledig uit te bannen, bestaan er allerlei methoden om deze zoemende insecten uit de tuin te verjagen. In dit artikel geven we jou handige tips om op een slimme manier jouw buitenplaats heerlijk wespenvrij te maken. Hoewel deze middelen niet de hele plaag oplossen, kan het helpen om de wespen te doden of te verjagen.

Afstoten

Uiteraard is het mogelijk om op een diervriendelijke manier wespen te bestrijden. Je zorgt er dan voor dat de wespen niet in je tuin willen komen door bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn en goudsbloem in de hoek van je tuin te poten. Deze bloemen en planten verspreiden een geur die afstotend werkt. Heb jij overal in jouw tuin bloemen en planten staan? Dan is het veel doeltreffender om een wespenval te maken!

Wespenval

Een slimme manier voor wespen bestrijden is het maken van wespenvallen. Daarbij kun je van een plastic fles heel eenvoudig een val maken. Snijd de fles op het punt waar de hals in een top naar de dop loopt en schenk daarna in de onderzijde van de halve fles een laagje zoete vloeistof. Vervolgens draai je – van de bovenzijde – de dop los van de tuit en plaats je de bovenzijde met de tuit naar beneden, gericht in de onderzijde. Zo ontstaat er uiteindelijk een trechtervorm met een opening die naar de zoete vloeistof leidt.

In de val lokken

Zet de val vervolgens neer op een plek waar veel wespen vliegen en/of plaats de val op een plek waar je de wespen naartoe wilt lokken. Als ze van deze vloeistof drinken, komen ze terecht in de val en verdrinken ze uiteindelijk in het vocht. TIP: Het is slim om de wespenval niet op een tuinmeubel neer te zetten, omdat de kans zo groter is dat ze sneller op jouw glas drinken afkomen.

Wespennest bestrijden

Heb jij wespen in jouw tuin gespot, en lukt het maar niet om ze te verjagen? Als het nest maar niet geruimd wordt, houden de wespen het lang vol. Dat kan zeer gevaarlijk worden, vooral als er kleine kinderen in het spel zijn! Probeer de wespennesten daarom niet zelf onschadelijk te maken. In dit geval verlaten ze massaal het nest, om op zoek te gaan naar degene die het nest belaagt. Hierbij krijgen de wespen die zich buiten het nest bevinden het signaal om de aanval aan te gaan. Het gevolg is dat je veelvuldig gestoken zult worden. Dat kan levensgevaarlijk zijn, vooral als je allergisch bent voor het wespengif!

Wat als het verjagen niet lukt?

Laat de wespen bestrijden door een ervaren expert, welke over de juiste middelen beschikt en weet hoe wespen zich gedragen. Voordat je het weet, zijn ze verjaagd en loopt niemand meer risico. Als je wilt voorkomen dat je door een heel volk wordt gestoken, kun je de hulp inroepen van een gecertificeerde wespenbestrijder. Deze expert brengt met een poederspuit een giftig poeder aan op de plaats waar ze in en uitvliegen. Deze stof hecht zich vervolgens aan een aantal wespen, die het poeder verder door het nest zullen verspreiden. Binnen twee of drie dagen zijn alle wespen dood en kan het nest geruimd worden.

Wespen laten zich niet zomaar de les lezen. Het zelf verwijderen van een nest is te riskant, schakel daarom een lokale expert in. Veiligheid gaat immers boven alles!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here