Duurzaam bouwen is bouwen in het besef dat onze nakomelingen ook op een comfortabele manier van onze aarde kunnen genieten. Daarom moeten we zo zuinig en verstandig mogelijk trachten om te springen met hetgeen de natuur ons biedt (energie, ruimte, water, materialen,…)

Duurzaam bouwen of verbouwen is niet alleen een lijst van regels waarmee rekening dient gehouden te worden, het kadert ook binnen een “levensvisie”, die andere aspecten mee in overschouwing neemt.

Spaarzaam omspringen met ruimte, materialen en energie betekent bij voorbeeld kiezen voor het renoveren van een bestaande woning eerder dan het aansnijden van een nieuw stukje open ruimte voor een nieuwbouw (er moet echter gezegd:correct isoleren is bij nieuwbouw wel gemakkelijker dan bij renovatie). Kies je voor nieuwbouw dan is een rijwoning de meest duurzame oplossing. Je doet aan invularchitectuur of stadsverdichting en je verliest minder warmte langs de muren die grenzen aan de woning van je buren.

Opteren voor een woonst dichtbij het werk en andere faciliteiten betekent besparen op transport met minder milieuvervuiling en filestress tot gevolg….

Een duurzame woning vormt een perfect antwoord op de noden van een gezin, nu en in de toekomst. Bouw dus niet te groot en niet te klein. Een te grote woning betekent een verspilling van energie en materialen, een te kleine woning beperkt je leefcomfort.

Een compacte woning zonder uitsprongen of andere fantasietjes scoort het best op het gebied van duurzaamheid. Een compacte woning biedt een maximum aan nuttige ruimte met een minimum aan buitenmuren.

Duurzaam bouwen heeft geen zin als je niet ook bewust duurzaam leeft : zuinig omspringen met energie en water, zo weinig mogelijk afval produceren, misschien eens wat minder vlees eten…
Een privé zwembad, een luxe wellness badkamer, een 4X4 terreinwagen, 3 vliegreizen per jaar… passen dan ook niet echt in dit plaatje.
Zonder alle plezier en comfort te moeten opgeven, betekent duurzaam leven kritisch op zoek gaan naar een verantwoorde mix tussen comfort en ecologisch bewustzijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here