De plaats van bad, douche en wastafels

De plaats van je sanitaire elementen wordt al vastgelegd in de beginfase van de afwerking. Toevoer- en afvoerleidingen worden immers geïnstalleerd vòòr de uitvoering van chape- en pleisterwerken. Het is het beste op dat moment ook al te weten welk soort badkamerelementen je precies wil omdat toevoerhoogten en de plaats van afvoeropeningen hiermee samenhangen. Op die manier krijg je de mooiste aansluitingen.
Het aanbod aan badkameruitrusting is heel trendgevoelig en elk jaar is er een volledig nieuw gamma op de markt. Staar je hier niet blind op, de eerste vereiste blijft de functionaliteit, zowel wat het gebruik als wat het onderhoud betreft. Hou ook voor ogen dat in de meeste gevallen de badkameruitrusting een leven lang moet meegaan.
Naast het grote vormaanbod heb je ook nog eens een keuzewaaier aan materialen: geëmailleerd porselein, geëmailleerd staal, kunststof, inox en zelfs hout. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar denk eraan dat duurder niet noodzakelijk beter is.

Badkamerkranen

Naast je wastafels, douche, bad, enz. heb je ook nog kranen nodig.
Voor wastafels worden meestal eengreepsmengkranen aangeboden, d.w.z. dat je met één hendel of kraan warm en/of koud water bedient; bij retro- of designmodellen vind je ook nog tweegreepsmengkranen.

Douches worden best uitgerust met een thermostatische mengkraan met douchestang en sproeier. Het grote voordeel van een thermostatische kraan is dat je een watertemperatuur kan instellen en beveiligen. Je hoeft niet elke keer opnieuw de watertemperatuur te controleren, en nog belangrijker, kinderen (en uiteraard ook volwassenen) lopen geen risico zich te verbranden aan te heet water.
De douchekop is best uitgerust met een ontkalkingsmechanisme voor de sproeiopeningen. Een interessant systeem zijn de douchekoppen, uitgerust met rubberen spuitgaatjes die je ontkalkt door met je duim over de gaatjes te wrijven, waardoor de kalkinsluitsels afbreken.

Voor het bad kan je ook best een thermostatische mengkraan kiezen, maar dan met baduitloop. Een extra handdouche is handig om je haar te spoelen. Ook voor kranen geldt weer dat degelijkheid en duurzaamheid op lange termijn minstens zo belangrijk zijn als een mooi design!

Badwanden

Badwanden zijn dikwijls verkrijgbaar in hetzelfde materiaal als het bad, maar kunnen ook opgetrokken worden uit cellenbetonblokken die betegeld worden of uit speciaal voor dat doel ontwikkelde platen in hard polystyreen. Deze laatste bestaan in verschillende diktes en kunnen ook gebruikt worden voor het maken van zitjes of een uitgebouwde badombouw, douchewanden, het wegwerken van leidingen, enz. Je kan ook hout gebruiken voor de badombouw, maar dit moet dan wel heel goed beschermd worden tegen waterindringing, ook aan de niet zichtbare kanten. Poly-urethaanvernis in verschillende lagen geeft hier goede resultaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here