Een van de belangrijke beslissingen die je moet nemen als je gaat bouwen, of bij het ingrijpend verbouwen, is het kiezen van ramen en deuren. Er zijn voorstanders van de traditionele houten ramen en deuren. Maar er is tegenwoordig ook een grote groep die kiest voor de onderhoudsarme aluminium ramen. In deze blog zetten we deze twee tegen elkaar en stellen je de pro’s en de contra’s voor van beiden. Er bestaan ook PVC ramen, maar die houden we voor een latere bespreking.

Waarom kiezen voor aluminium ramen?

Aluminium ramen worden steeds populairder vanwege hun sterke en duurzame eigenschappen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat aluminium ramen over het algemeen duurder zijn dan houten ramen.

De veelzijdige krachtpatser

Het materiaal is bestand tegen roest en vervorming, waardoor aluminium ramen lang meegaan. Ze zijn goed bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor gebieden met extreme temperaturen of vochtigheid. Bovendien bieden aluminium ramen over het algemeen een goede beveiliging, omdat het materiaal tegen een stootje kan.

Gemakkelijk in onderhoud

De aluminium ramen vereisen meestal niet veel onderhoud. Ze kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met water en zeep. In tegenstelling tot houten ramen moet je ze niet regelmatig beitsen of verven. Dat bespaart kosten en moeite op de lange termijn. Het verantwoordt hierdoor de hogere aankoopprijs.

Het moderne design en de vele mogelijkheden

Aluminium ramen hebben een strak en modern uiterlijk. Het materiaal is sterk maar licht, waardoor slankere profielen mogelijk zijn. Hierdoor krijg je ook een groter glasoppervlak en meer natuurlijk lichtinval in de ruimte. Aluminium ramen kunnen ook worden aangepast aan verschillende kleuren en afwerkingen. Hierdoor ze passen bij verschillende stijlen en bij je eigen persoonlijke voorkeuren.

En wat te denken van houten ramen?

Houten ramen hebben hun eigen unieke voordelen. Hout biedt een natuurlijke en warme uitstraling die goed past bij traditionele of landelijke architectuur. Het kan het mooie uitzicht van een woning versterken. Hout geeft ook een gevoel van gezelligheid en authenticiteit. En natuurlijk niet te vergeten: hout is goedkoper dan aluminium.

Hout zorgt voor een prima isolatie

Een belangrijk voordeel van houten ramen is de uitstekende isolatie. Hout is van nature een isolerend materiaal. Het biedt betere thermische en geluidsisolatie dan aluminium. Dit kan je een handje helpen om je energiekosten naar beneden te halen. Houten ramen kunnen helpen om warmte in de winter vast te houden en koelte in de zomer te behouden.

Als je even uitkijkt is, hout milieuvriendelijk

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn ook belangrijke overwegingen bij het kiezen van ramen. Hout is een hernieuwbare grondstof. Maar het moet dan wel afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Het gebruik van houten ramen kan daarom bijdragen aan de vermindering van de ecologische voetafdruk.

Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout afkomstig is van verantwoorde bronnen en dat het correct wordt onderhouden om de levensduur te verlengen.

Maar kijk toch ook naar de kleine kantjes van hout

Een nadeel van houten ramen is dat ze meer onderhoud vragen dan aluminium ramen. Hout is gevoeliger voor weersinvloeden. Hout zou na verloop van tijd kunnen kromtrekken of verkleuren als het niet goed wordt beschermd. Regelmatige schilder- of beitsbeurten zijn nodig om de duurzaamheid en het mooie uitzicht van houten ramen te behouden.