Als ondernemer in de bouw is het belangrijk om je goed te laten verzekeren. Natuurlijk is het ook mogelijk om zonder verzekeringen aan de slag te gaan, maar de kans is groot dat je daar spijt van gaat krijgen. Wat doe je bijvoorbeeld als je als gevolg van een beenbreuk maandenlang niet kunt werken? Of als een van je werknemers tijdens het werk blijvend letsel oploopt? Er zijn verschillende verzekeringen die belangrijk zijn voor bouwondernemers. In dit artikel ontdek je welke verzekeringen dat zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering

Het is geen wedstrijd, maar je kunt echt niet zonder een aansprakelijkheidsverzekering in de bouw. De financiële gevolgen van een schadeclaim kunnen groot zijn. Stel dat een werknemer tijdens het werk van een steiger is gevallen en daardoor blijvend letsel oploopt, dan kan de toekomst van je bouwbedrijf gevaar lopen. De rekening is immers vaak voor de werkgever. In deze gevallen biedt een aansprakelijkheidsverzekering uitkomst. Ook schade aan onderaannemers wordt door deze verzekering gedekt.

CAR

Ook Construction All Risk, beter bekend als CAR, is een belangrijke verzekering. Deze verzekering dekt materiële schade op de bouwplaats. Je kunt hierbij denken aan diefstal, vandalisme of stormschade. En raakt tijdens de verbouwing per ongeluk een deel van het dak van de opdrachtgever beschadigd, dan wordt de schade door deze verzekering gedekt. De CAR sluit aan op de aansprakelijkheidsverzekering.

Arbeidsongeschiktheid

Je wilt er natuurlijk niet aan denken dat je tijdens het werk letsel oploopt. De realiteit is echter dat het kan gebeuren. En het risico hierop is in de bouwsector een stukje groter dan in de meeste andere sectoren. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je verzekerd van inkomen tijdens langdurige uitval. Deze verzekeringen keren niet uit als je een week thuis moet blijven wegens griep, maar wel bij maandenlange afwezigheid. Het is een flinke investering, maar wel een die noodzakelijk is.

Vervoerverzekering voor je spullen

Als ondernemer in de bouw heb je een hoop waardevolle spullen bij je. Je bus ligt vol met gereedschap en materiaal. Als je na een dag hard werken thuiskomt, heb je weinig zin om alle spullen uit je bus te halen. Met een vervoerverzekering ben je 24 uur per dag verzekerd tegen schade en diefstal van goederen. Als er iets kapot gaat tijdens het laden en lossen, wordt de schade gedekt. Dat geldt ook voor diefstal van je spullen.

Pensioenverzekering

Het is niet alleen belangrijk om in de waan van de dag te leven. Ook aan de oude dag moet worden gedacht. Als ondernemer in de bouw ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van pensioen. Dit kan op verschillende manieren. Het belangrijkste is dat je iets opbouwt. Anders loop je het risico dat je na je pensioengerechtigde leeftijd moet doorwerken of het met een heel laag inkomen moet doen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt een rekening openen bij een pensioenfonds, zelf gaan beleggen of investeren in vastgoed. Maak de keuze waar je je het prettigst bij voelt, op voorwaarde dat je pensioen gaan opbouwen.