Opbouwspots worden steeds populairder. Voorheen zag je alleen de welbekende inbouwspots, maar tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gekozen voor opbouwspots. In welke ruimte kun je spotjes het beste wel gebruiken en in welke ruimtes beter niet? In dit artikel vind je tips en tricks voor het gebruiken van spotjes in je huis.

De inkom

De inkom is vaak een vergeten onderdeel van het huis. Veel mensen weten niet hoe ze deze kleine ruimte optimaal in kunnen delen en de juiste verlichting is belangrijk. Om de ruimte te decoreren en echo tegen te gaan, kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van wandpanelen. Door deze te combineren met spotjes kun je een fijne sfeer creëren. Zorg dat je genoeg spotjes gebruikt. In een hal van tien vierkante meter zou je 1000 tot 1500 lumen moeten hebben. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld vier spotjes van 400 lumen te nemen.

De badkamer

Ook de badkamer is een geschikte ruimte om gebruik te maken van spotjes. Het mooiste is om hier inbouwspotjes te gebruiken, er zijn speciale varianten op de markt die tegen water kunnen. Spotjes met een IP-waarde van 44 zijn namelijk spatwaterdicht. Plaats je de spotjes in een douchecabine of bad, neem dan de variant met een minimale IP-waarde van 67. Zorg ervoor dat je de juiste spotjes gebruikt in de badkamer, anders zou je bijvoorbeeld brand kunnen krijgen.

Wanneer geen spotjes?

Spotjes zijn een goede manier om direct licht te creëren. Ze zijn echter minder geschikt voor sfeer en gezelligheid, in bijvoorbeeld de woonkamer of de slaapkamer. Als je in deze ruimtes toch voor spotjes kiest, zorg er dan zeker voor dat ze dimbaar zijn. Je kunt op die manier de lichtsterkte aanpassen en de spotjes minder fel zetten als je het gezellig wilt maken. Voor sfeer heb je namelijk indirect licht nodig, denk hierbij aan een vloerlamp of een lamp die langs de muur schijnt.

Ook kun je inbouwspots niet gebruiken als je geen verlaagd plafond hebt, of wanneer de inbouwhoogte te laag is. Natuurlijk kun je dan nog wel altijd kiezen voor opbouwspots. Deze spots kun je individueel plaatsen, of op een rails of draad. Je hebt hiervoor alleen een stroompunt nodig, verder kun je ze gewoon aan het plafond monteren.

Voordelen spotjes

Bijna alle opbouwspots kun je de richting van het licht aanpassen. Ook voor inbouwspots zijn er varianten waarbij je spotjes kunt draaien. Dit is natuurlijk handig in bijvoorbeeld de keuken of wanneer je een bepaald schilderij op de muur wilt belichten. 

Daarnaast is het bij bijna alle spots mogelijk om het licht te dimmen. Je kunt dan zelf de lichtsterkte bepalen, bij sommige spots kun je zelfs de kleur wijzigen.

Ben je niet zo handig in klussen, huur dan zeker iemand in om de spots te plaatsen. Elke spot heeft namelijk een stroomvoorziening nodig en vaak moet je ze aansluiten op een lichtschakelaar. Een elektricien kan je hier zeker bij helpen.