Verlichting speelt een cruciale rol als je kijkt naar de functionaliteit en efficiëntie van bedrijfshallen. Het juiste verlichtingsontwerp kan niet alleen de productiviteit verbeteren, maar uiteraard ook de veiligheid en het welzijn van medewerkers bevorderen. Als we kijken naar bedrijfshalverlichting dan zijn er verschillende belangrijke zaken waarmee rekening moet worden gehouden. We vertellen er hieronder meer over. 

Doel van de verlichting

Het eerste waar je over na moet denken bij bedrijfshalverlichting is het doel ervan. Wat zijn de specifieke taken die in de hal worden uitgevoerd en welke verlichting is nodig om deze taken efficiënt uit te kunnen voeren? Bijvoorbeeld, in een magazijnomgeving is gelijkmatige en heldere verlichting belangrijk om producten gemakkelijk te kunnen vinden en op een veilige manier te kunnen werken. In een productiehal waar precisiewerk wordt verricht, kan gerichte verlichting op specifieke werkstations cruciaal zijn. Prolumia kan hierin meedenken en adviseren.

Het juiste niveau van verlichting is afhankelijk van de activiteiten die in de bedrijfshal plaatsvinden. De verlichting moet voldoende zijn om een veilige werkomgeving te garanderen en vermoeidheid van medewerkers te voorkomen. De verlichtingssterkte wordt gemeten in lux (lx) en het aanbevolen niveau varieert afhankelijk van de taak. Voor algemene opslagruimtes wordt meestal een minimum van 100-200 lux aanbevolen, terwijl voor detailwerkzaamheden zoals assemblage of inspectie hogere niveaus nodig zijn, vaak boven de 500 lux.

De mogelijkheid om de verlichting aan te passen aan veranderende behoeften is een ander belangrijk aspect van bedrijfshalverlichting. Dimbare verlichtingssystemen bieden flexibiliteit en kunnen worden aangepast aan verschillende taken of shifts. Dit kan niet alleen energie besparen, maar ook het comfort en de productiviteit van medewerkers verbeteren.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van de verlichting heeft invloed op de sfeer en de waarneming van kleuren in de bedrijfshal. Warmere kleurtemperaturen (rond de 2700-3000 Kelvin) creëren een gezelligere en comfortabelere sfeer, terwijl koelere kleurtemperaturen (5000-6500 Kelvin) een helderder, alerter gevoel geven. De keuze van de kleurtemperatuur hangt af van het beoogde gebruik van de ruimte. In veel industriële omgevingen wordt vaak gekozen voor neutrale kleurtemperaturen rond de 4000 Kelvin, omdat dit een goede balans biedt tussen helderheid en comfort.

Energie-efficiëntie

Energiekosten omvatten vaak een aanzienlijk deel van de bedrijfsuitgaven en het optimaliseren van de verlichting voor energie-efficiëntie is essentieel. Ledverlichting is tegenwoordig de meest populaire keuze vanwege de hoge energie-efficiëntie en lange levensduur. Het gebruik van bewegingssensoren en tijdschakelaars kan ook helpen om onnodig energieverbruik te voorkomen, door de verlichting automatisch uit te schakelen wanneer deze niet nodig is. Dit onderzoek toont aan dat sommige producenten niet altijd Ledverlichting duurzaam produceren. Doe dus altijd goed onderzoek voordat je ergens aan begint.

Veiligheid

Veiligheid mag nooit over het hoofd worden gezien bij het ontwerpen van bedrijfshalverlichting. Goede verlichting is essentieel om ongevallen en verwondingen te voorkomen. Zorg ervoor dat gangpaden, nooduitgangen en gevaarlijke zones goed verlicht zijn. Bovendien moeten de verlichtingsarmaturen voldoen aan de geldende veiligheidsvoorschriften en -normen.

Kostenanalyse

Bij het plannen van bedrijfshalverlichting is het belangrijk om een gedetailleerde kostenanalyse uit te voeren. Dit omvat niet alleen de initiële kosten van armaturen en installatie, maar ook de operationele kosten, onderhoudskosten en energiekosten over de levensduur van de verlichting. Op basis van deze analyse kan men de meest kosteneffectieve verlichtingsoplossing kiezen die aan uw behoeften voldoet.