Overweeg je binnenkort te starten met een nieuwbouwproject? Er komt in dat geval veel op je af. Denk bijvoorbeeld aan de hypothecaire lening die in orde moet worden gemaakt voor de aankoop van het stuk grond en de realisatie van het pand, het komen tot een architectuur voor de woning, enzovoorts. Feitelijk begint een dergelijk project hiermee al ver voor het moment waarop de eerste steen gelegd wordt. Daarbij loopt het nieuwbouwproject vaak nog door tot ver na de oplevering van de woning. Denk aan de afwerking, het oplossen van eventuele kleine restpunten die bij de oplevering van het huis naar voren zijn gekomen, enzovoorts. Kortom, neem er de tijd voor en zorg voor een gedegen voorbereiding. In dit artikel lees je er meer over. 

Hypothecaire lening voor een nieuwbouwwoning

Voordat je aan het maken van plannen voor een nieuwbouwproject kunt beginnen, wil je een goed beeld hebben van hetgeen je hierbij kunt lenen. Het uitvoeren van een lening simulatie is een goed startpunt. Op basis van een aantal opgegeven parameters berekent zo’n tool wat je ongeveer kunt lenen in de huidige situatie. Houd er rekening mee, dat aan zo’n simulatie geen rechten ontleend kunnen worden. Het is aan de bank om een definitieve berekening te maken op basis van je vermogen en bijvoorbeeld inkomen. Laat je adviseren over de opbouw van een hypothecaire lening voor de bouw van een eigen woning. Wist je bijvoorbeeld dat het verstandig is om het geld voor de aankoop van de grond los van het budget voor de realisatie van het huis te lenen? Hoe dat precies zit vertelt een hypotheekadviseur je. 

Aandachtspunten bij het maken van plannen voor een bouwproject

Op het moment dat de hypothecaire lening voor de woning geregeld is, breekt de volgende fase aan: het maken van plannen. Je hebt inmiddels een goed beeld van hetgeen je kunt lenen bij de bank, wat het makkelijker maakt om te bepalen wat je wel of juist niet kunt doen. Wanneer je een eigen huis laat bouwen dien je hierbij de hulp van een architect in te schakelen. 

Andere belangrijke zaken die je moet regelen 
Naarmate de bouw van je woning vordert zijn er een aantal andere zaken om rekening mee te houden. Zo moet je het kadaster op de hoogte brengen van de geplande verhuizing en mag je pas verhuizen als de voorlopige oplevering plaats heeft gevonden.