Ventilatie
Sinds de invoering van de nieuwe regelgeving over Energieprestatie en Binnenklimaat van een woning zijn de thermische isolatie-eisen verstrengd en worden er minimale ventilatienormen opgelegd (zie ook onder Ruwbouw/Isolatie en ventilatie).
In elke nieuwbouw woning moet minstens in een ventilatiesysteem worden voorzien dat de opgelegde hoeveelheid ventilatielucht verzekert om een gezonde binnenomgeving te waarborgen. Dit kan op verschillende manieren, onder meer door de natuurlijke toevoer van verse lucht via toevoerroosters in buitenramen (of -muren) en de natuurlijke of mechanische afvoer van vervuilde lucht via verticale afvoerkanalen.
Raamroosters kunnen in het raamkader geplaatst worden en vervangen hier dus eigenlijk een deel van het glas. Je kan ze bovenaan, onderaan of zelfs verticaal aan de zijkant laten plaatsen. De bediening gebeurt manueel door het minder of meer openschuiven van het rooster. Ze zijn voorzien van ingebouwd insectengaas en een bescherming tegen regeninslag.
Zelfregelende roosters hebben een regelbare klep die zich aanpast aan de winddruk, zodat je een constante luchtaanvoer krijgt zonder tocht.
Er kunnen eveneens roosters geplaatst worden boven het raamkader. In dit geval moet je de plaatsing van de roosters op voorhand bij het plannen van je woning mee in overweging nemen. Sommige systemen worden bijna onzichtbaar achter de slag van het raam geïnstalleerd. Ook een combinatie met bvb een buitenzonwering is mogelijk.
Bij een renovatie wordt minimaal geëist dat in het geval dat de ramen vervangen worden, de nieuwe voorzien zijn van toevoeropeningen voor ventilatie.
Uiteraard is je architect het best geplaatst om de ventilatie in je woning te bekijken binnen het totaalconcept van de energiehuishouding van je woning.
Vaste ramen
Zoals de naam het zegt kunnen deze ramen niet geopend worden. Ideaal op het gelijkvloers, op voorwaarde dat er er via ingebouwde verluchtingsroosters, via andere ramen of een verluchtingssysteem verlucht wordt (een vast raam is merkelijk goedkoper dan een opengaand raam).
Opengaande ramen
Het raam scharniert aan de zijkant en zwaait naar binnen of, minder gebruikt in ons land, naar buiten open.
Naar binnen opendraaiende ramen zijn gemakkelijk van binnenuit te poetsen. Ze hebben wel het nadeel dat je de vensterbank leeg moet maken om ze te kunnen openen en in sommige gevallen kan hun draaicirkel beperkt worden door overgordijnen.
Naar buiten opendraaiende ramen, waar men bij voorbeeld in Nederland vaak voor opteert, hebben dit nadeel niet en sluiten door de winddruk beter af, maar ze zijn dan weer moeilijker te poetsen.
Volledig opendraaiende ramen kan je ook niet gedeeltelijk openzetten bij regenweer, maar de grote opening kan dan weer van pas komen bij bepaalde verhuissituaties!
Kipramen of valramen
Het raam scharniert aan de onderkant en zwaait gedeeltelijk naar binnen open. Deze ramen zijn meestal klein van formaat en hebben het voordeel dat ze bij regenweer toch kunnen opengezet worden om te verluchten. Ze worden dan ook vooral toegepast in vochtige ruimtes waar je regelmatig moet ventileren zoals de badkamer of in utilitaire ruimtes zoals garage, kelder, enz… In open stand kunnen ze wel het manipuleren van overgordijnen, stores of andere raamdecoratie bemoeilijken.
Draai-kipramen
Combinatie van de 2 voorgaande ramen. Deze ramen zijn aangewezen voor slaapkamers op verdiepingshoogte, waar het raam moet kunnen opendraaien om het te kunnen schoonmaken, en in kipstand kan staan om te verluchten. Het formaat van een draai-kipraam is meestal groter dan dat van een kipraam zodat de raamopening eventueel van pas kan komen bij evacuatie- of verhuissituaties.
Een raam in kipstand komt niet buiten de muurdikte zodat je verduisteringsgordijnen toch kan sluiten met het raam in verluchtingsstand, op voorwaarde dat het verduisteringsgordijn op de muur wordt gemonteerd en niet in de raamopening.
Je hebt ook uitvoeringen waar je kan kiezen tussen 2 mogelijke kipstanden: kleine kipopening in de winter, grotere kipopening in de zomer.
Schuiframen
Een schuifraam heeft een verbrede buitenste regel waarin 2 afzonderlijke raamgehelen zitten, waarvan 1 vast gemonteerd wordt, en het andere aan de binnenkant voor het vaste gedeelte schuift. Het is aan te raden op deze ramen geen buitenhandvat te voorzien met het oog op inbraak. Laat er bovendien een slot op monteren of voorzie een blokkeerstaaf die belet dat het raam van buitenuit kan opengeschoven worden. Deze ramen worden vooral gebruikt als bijkomende toegang tot het terras vanuit de woonkamer.
Schuif-kipramen
Deze ramen hebben geen verbrede buitenregel en het schuivend gedeelte zit in gesloten toestand in hetzelfde vlak als het vaste deel. Het schuivend gedeelte kan in kipstand gezet worden of openschuiven door het op te heffen en naar binnen te trekken zodat het voor het vaste deel wegschuift.
Buitendeuren
Deuren hebben geen onderregel en worden van een slot voorzien. Voorzie minimum een driepuntssluiting, en zorg voor een afsluitborstel aan de onderkant. Veiligheidscilindersloten zijn aan te raden voor buitendeuren. Vraag voor al je deuren met slot, ook de garagepoort, dezelfde cilinder zodat je met 1 sleutel al je deuren kan openen.
Vliegenramen
Vliegenramen zijn sterk verbeterd met de opkomst van de ‘vaste’ aluminium vliegenramen. Zelfs in combinatie met houten schrijnwerk worden ze gebruikt.
Het grote voordeel is dat hun omkadering zo dun geworden is dat ze zonder problemen aan de buitenkant van het raam kunnen geplaatst worden. Ze worden verankerd aan de vaste buitenregel van de opengaande ramen met een kliksysteem of een ander bevestigingssysteem. Heel interessant is dat ze kunnen blijven staan als het raam gesloten is.
Ze zijn gemakkelijk uit te halen voor onderhoud en de kaders zijn in alle RAL-kleuren verkrijgbaar zodat ze een mooi geheel kunnen vormen met het raam. Vliegendeuren en -schuifdeuren zijn eveneens beschikbaar.