De tuinarchitect

Een goed tuinontwerp dat al je praktische en esthetische vereisten verenigt in een geslaagd geheel, ligt niet zo voor de hand. Een tuinarchitect kan hier uitkomst bieden.
Bij veel mensen leeft nog het idee dat een tuinontwerp door een tuinarchitect duur en eigenlijk niet voor hen weggelegd is. Toch wordt er meer en meer een beroep gedaan op de diensten van een tuinarchitect. Op lange termijn is het immers een renderende uitgave, omdat je minder verkeerde beplantingen en nutteloze werken zal uitvoeren. Bovendien kunnen zij door hun kennis en ervaring een beter gefundeerde oplossing uitwerken die voldoet aan al je behoeften. De uitvoering van het ontwerp kan je zelf voor je rekening nemen en stap voor stap uitvoeren naargelang je budget toestaat, of je kan de hulp inroepen van een tuinaannemer.

Bij het ontwerpen van een tuin of de verbouwing van een bestaande tuin, spelen heel wat factoren een rol. Of je nu zelf je tuin ontwerpt of de hulp inroept van een tuinarchitect, je dient vooraf in elk geval een idee te hebben van het beoogde resultaat. Start dan ook met het inventariseren van je wensen.

Tuin en tijd

De factor tijd is van belang vanuit drie gezichtspunten.
Ten eerste kan het volgroeien van je tuin jaren in beslag nemen. Ben je eventueel van plan binnen enkele jaren andere horizonten op te zoeken, dan liggen je vereisten duidelijk anders dan wanneer je van plan bent de rest van je leven op dezelfde plaats te blijven wonen.

Ten tweede vergt het onderhoud van een tuin tijd . De hoeveelheid tijd die je kan of wil steken in het onderhoud van je tuin is eveneens een beslissende factor bij het ontwerp. Wees hierin realistisch, want een prachtige tuin die zeer onderhoudsvriendelijk is, maar waarin niet voldoende gewerkt wordt, verandert binnen de kortste keren in een wildernis.

En ten derde moet je rekening houden met de seizoenen. Je tuin weerspiegelt het spel van de seizoenen. Loofbomen verliezen hun bladeren, planten sterven af. Het is een kunst een tuin samen te stellen die doorheen de seizoenen aangenaam en boeiend oogt.

Sfeer

Houd je van een formele sfeer of word je meer aangetrokken door een organische tuin?
Houd bij je keuze ook rekening met de stijl van je woning; een tuin die qua ontwerp aansluit bij de woning zorgt voor een meer samenhangend geheel. Dit is vooral van belang bij kleinere tuinen en stadstuintjes. Bij een grotere tuin is deze eenvormigheid van minder belang en heb je de ruimte om te experimenteren met verschillende sferen.

De functie van je tuin

Maak in volgorde van belangrijkheid een lijstje van wat je verlangt van je tuin.
Speeltuin voor de kinderen, een mooi zicht vanuit de woonkamer, een beschaduwd plekje om te zitten, een moestuin, een dierenverblijf, …
Vergeet ook de meer prozaïsche dingen niet in overweging te nemen: tuinberging, composthoop, waslijn, parkeerplaats, …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here