Houten buitenschrijnwerk

Houten buitenschrijnwerk bestrijkt nog een aanzienlijk percentage van de markt. Dit dankzij de warme uitstraling, het gunstige prijskaartje en de goede isolerende eigenschappen. Maar het grote struikelblok voor de meeste mensen is het onderhoudsintensieve karakter van hout. Door de verbetering van de onderhoudsproducten is dit echter sterk verminderd en kan het volstaan om de 2 tot 5 jaar een nieuwe beschermingslaag aan te brengen. De meest gekende houtsoorten voor buitenschrijnwerk zijn “meranti” en “afzelia”. De hoeveelheid beschikbare meranti en afzelia van goede kwaliteit neemt echter af, waardoor hun prijs stijgt. Hierdoor winnen verscheidene andere, voornamelijk tropische houtsoorten aan belang. Hout, geschikt voor buitenschrijnwerk, moet qua sterkte en uitzicht beantwoorden aan een aantal voorschriften. Ook de dimensionering van de raamprofielen moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is aan je architect deze bepalingen in het lastenboek op te nemen. De keuze van de houtsoort wordt voornamelijk bepaald door de kleur en uiteraard ook door de prijs. Denk er aan dat je lichte houtsoorten kan verdonkeren door middel van donkere beitsen, het omgekeerde is natuurlijk niet mogelijk. Afhankelijk van de houtsoort die je kiest kan hout een zeer prijs gunstig materiaal zijn. Het goedkoopste zijn de standaardramen die je via houthandelaars of doe-het-zelf zaken kan verkrijgen. Meestal hebben deze ramen wel kleinere afmetingen, wat de stabiliteit uiteraard niet ten goede komt. Bovendien beperkt het gebruik van standaardramen je vrijheid van ontwerp. Al bij al kunnen ze voor kleine budgetten een alternatief vormen, en bieden ze voor garages of bergruimten een degelijke oplossing.

PVC ramen en deuren

PVC ramen zijn reeds lang een vertrouwd beeld in onze omgeving. Ze hebben een aantal voordelen wat betreft onderhoud en technische prestaties (duurzaamheid, goede thermische isolatie, ongevoelig voor vocht) en zijn bovendien prijsgunstig (vergelijkbaar met hout). Ondertussen zijn er naast de klassieke witte en houtimitatie-ramen ook de gekleurde PVC-ramen op de markt. Als je een woning hebt met grote glasvlakken is PVC niet direct het meest aangewezen materiaal omwille van de kleinere stabiliteit en de vrij grote uitzettingscoëfficiënt. PVC heeft op zichzelf weinig sterkte en enkel kleine ramen zullen gemaakt worden zonder metalen binnenverstevigingen. Bij grotere afmetingen moeten deze verstevigingen ook zwaarder gedimensioneerd worden. Door de pvc-mantel die er nog rond zit, krijgt men daardoor bij grote afmetingen zo’n zware profielen dat het esthetisch niet meer aanvaardbaar is. Bij grote glaspartijen wordt er daarom automatisch overgegaan op aluminium of zelfs stalen raamprofielen. Glas design is ook zeker van belang bij het maken van de juiste keuze.

PUR schrijnwerk

PUR of polyurethaan kennen we allemaal van de spuitbussen met het gele isolatieschuim waarmee je kieren en spleten kan opvullen. Hetzelfde materiaal, maar met een hele fijne schuimstructuur wordt gebruikt voor PUR- raamprofielen. Een aluminium binnenkern, die zorgt voor de stevigheid, wordt volledig omhuld door polyurethaan. Het spreekt vanzelf dat deze profielen uitstekende isolerende eigenschappen hebben. De afwerking gebeurt met een laklaag die vergelijkbaar is met autolakken. Net als bij PVC zijn PUR- ramen niet zo geschikt voor zeer grote raamgehelen, omdat de profielen dan te groot zouden worden. Het is een uitstekend materiaal, maar de prijs ligt een 10 % boven die van aluminium 3- kamerprofielen, wat voor kleinere budgetten een belemmering kan vormen.

Aluminium schrijnwerk

Aluminium ramen hebben reeds lang hun slechte naam achter zich gelaten. Het vroegere probleem van condensatie op de raamprofielen werd verholpen door het maken van thermisch onderbroken profielen. De meeste fabrikanten hebben 2-kamer- en 3-kamerprofielen in hun gamma. Een 2-kamerprofiel heeft, als je het doorzaagt, 2 holle ruimten (‘kamers’), een 3-kamerprofiel 3. Hoe meer kamers, hoe hoger de isolerende waarde. Aluminium ramen kan je in alle RAL-kleuren verkrijgen; de kleur wordt aangebracht met het moffel-procédé. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar in metaalachtige kleuren zoals goud, zilver, champagne, brons en zwart, verkregen via een ander beschermingsprocédé, nl. anodisatie. Hierbij wordt dmv elektrolyse het profiel van een harde laag voorzien. De dimensionering van de profielen is afhankelijk van de raamgrootte. Aluminium kan vrij grote overspanningen aan, vandaar dat je het ook toegepast ziet in de verandabouw. Door de strakke vormgeving van de profielen en het kleuraanbod is het een veelgebruikt materiaal in de moderne woningbouw. Het prijskaartje ligt een 15 à 20% boven dat van hout en PVC.

Stalen ramen

Evenals aluminium ramen, worden ook stalen ramen met thermische onderbreking gemaakt. Door de sterkte van staal kunnen de profielen aanzienlijk fijner gedimensioneerd worden, wat maakt dat ze een zeer elegante oplossing kunnen zijn voor grote raamgehelen. De afwerking gebeurt met lakken in elke gewenste RAL-kleur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here