Het gebruik van grote glaspartijen en de opkomst van glazen erkers en veranda’s hebben de nood aan zonwering in de woningbouw doen toenemen. Ook de glasfabrikanten hebben dit begrepen. Er is dan ook een breed gamma aan zonwerende beglazing op de markt. De zonwerende beglazing wordt besproken onder reflecterende beglazing. Ze heeft echter een hoger prijskaartje dan gewone dubbele en/of HR-beglazing, wat veel bouwheren afschrikt. Nochtans is het uiteindelijk goedkoper zonwerende glas te voorzien dan achteraf afzonderlijke zonwering te plaatsen.

Los daarvan kan je dan weer stellen dat een doordacht gekozen zonwering een decoratief element kan zijn. Bij een strakke geometrische bouwstijl wordt soms gebruik gemaakt van terrasoverkappingen met schuin geplaatste metalen lamellen die naast hun zonwerende functie ook een esthetische functie hebben.

Het doel van zonwering is verblinding tegen te gaan en de warmte opgewekt door rechtstreekse zonnestralen buiten te houden. Het spreekt vanzelf dat het effect het grootst is bij de zuid-west georiënteerde ramen van je woning.
Om effectief te zijn moet een zonwering aan de buitenkant van een raam geplaatst worden, zodat de zonnestralen tegengehouden worden voordat ze het glas bereiken. Zonwering die aan de binnenzijde wordt geplaatst heeft ook wel zijn nut, maar doordat de ruimte tussen het glas en de zonwering toch wordt opgewarmd, is de invloed op je binnentemperatuur minder groot. Bij hellende glazen daken wordt meestal toch binnenzonwering toegepast omwille van de betere bereikbaarheid en het voorkomen van vervuiling en mosgroei.
Een ideale zonwering houdt enkel de zonnestralen buiten maar niet het licht; alhoewel dit contradictorisch lijkt is men er toch in geslaagd weefsels te ontwikkelen op basis van kunststof of glasvezel die naast een goede reflectie toch nog een goede lichtdoorlaatbaarheid hebben en transparant zijns.

Zonneluifels of markiezen

Luifels of markiezen worden altijd aan de buitenkant geplaatst. Ze staan haaks op het gevelvlak en bestaan in gebogen of vlakke vorm. Ze worden vaak toegepast aan winkeletalages omdat ze het raam vrijlaten en de doorkijk niet verminderen. In de woningbouw zie je ze ook aan schuiframen die toegang tot en zicht op de tuin geven. Omdat hier lichtdoorlaatbaarheid en doorkijk onbelangrijk zijn, worden ze meestal vervaardigd uit synthetisch tentdoek dat een vuilwerende en waterafstotende behandeling onderging.

Vlakke markiezen rollen meestal op in een koker die tegen de gevel wordt geplaatst. Gebogen markiezen worden door een knikarmsysteem tegen de gevel geplooid. Voor beide systemen bestaan manuele of electrische bedieningssystemen.

Uiteraard speelt hier doorkijk en lichtdoorlaatbaarheid wel een rol; rolgordijnen worden dan ook vaak vervaardigd uit kunststof of glasvezelweefsel.

Gecombineerde systemen voor zonwering

Deze systemen zijn vooral geschikt voor hoge glaspartijen. Hierbij wordt het bovenste glasgedeelte, waar doorkijk geen rol speelt, afgedekt met een rolgordijn; in het onderste gedeelte kan het rolgordijn m.b.v. een knikarmsysteem in luifelstand gezet worden. Deze systemen worden uitgevoerd in zeildoek en altijd aan de buitenzijde van het raam geplaatst.

Verticale lamellen

Deze worden altijd aan de binnenzijde geplaatst. De lamellen hebben een breedte van ongeveer 13 cm en worden bovenaan in een rail bevestigd. De banden kunnen 180 ° rond hun as draaien zodat de hoek waaronder ze staan aangepast kan worden aan de invalshoek van de zonnestralen. De lamellen worden gemaakt uit textiel, pvc, aluminium en screenstof.

Jaloezieën met horizontale lamellen

Deze lamellen-stores worden altijd aan de binnenzijde geplaatst en bestaan meestal uit smalle kunststof of aluminium stroken met een licht gebogen doorsnede. Er zijn ook prachtige houten varianten op de markt.
De lamellen roteren rond hun as zodat hun hellingshoek kan aangepast worden aan de invalshoek van de zonnestralen. In volledig gesloten toestand doen ze dienst als verduistering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here