Als gevolg van de klimaatverandering moet de bouwsector op zoek naar duurzame oplossingen. Investeerders, architecten en vastgoedeigenaren zoeken steeds vaker naar materialen die esthetiek, duurzaamheid en een lage koolstofvoetafdruk met elkaar combineren en die kunnen worden gebruikt in gerenoveerde gebouwen. Voor het raam- en deurschrijnwerk worden meestal twee oplossingen overwogen: aluminium en hout.

Hout is al eeuwenlang een basisgrondstof in de bouw en wordt nog steeds gezien als natuurlijk en ecologisch. Aluminium staat voor eigentijdsheid, duurzaamheid en veelzijdigheid. Welke van deze oplossingen is het meest geschikt voor het concept van duurzaam bouwen?

Eigentijdse en energiezuinige gevelsystemen

De belangrijkste stap in duurzaam bouwen is het reduceren van de energielast gegenereerd door gebouwen. Hoe hoger dus de thermische isolatie, hoe beter. Tegelijkertijd verdient het aanbeveling om te zorgen voor zoveel mogelijk daglicht en dat energie kan worden verkregen uit natuurlijke bronnen. Dat wordt geboden door grote glaspartijen die, ondersteund door een systeem van schermen, het energieverbruik ook in de zomer effectief verlagen.

Bij het ontwerpen van gebouwen met grote glaspartijen kan de rol van aluminium niet worden onderschat. Door zijn lichte gewicht en duurzaamheid kunnen er zelfs de meest gewaagde architectonische structuren mee worden gecreëerd, terwijl zijn enorme draagvermogen, dat het gebruik van grote beglazing mogelijk maakt, behouden blijft.

Terrasdeuren in het MB-82HS-systeem zijn een voorbeeld van een dergelijke oplossing – aldus Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium NV. Het maximale vleugelgewicht kan oplopen tot 600 kg, met behoud van de zogeheten nul-drempel, die is ingebouwd in de vloer. En dat alles met behoud van een hoge energie-efficiëntie. Een andere opmerkelijke oplossing is de vliesgevel in het MB-MT50N-systeem, waarvan de energie-efficiëntie ervoor heeft gezorgd dat de SI-editie een A+-certificaat voor Passieve Woningen heeft gekregen van het Passive House Institute Darmstadt.

Revitalisatie van historische en postindustriële gebouwen – aluminium of hout?

In België boomt de revitalisatie van postindustriële gebouwen. Op het terrein van oude fabrieken uit de 19e eeuw, ontstaan de meeste hedendaagse creatieve bedrijven. Deze trend bestaat niet alleen in België. Voorbeelden uit de hele wereld laten zien dat creatieve geesten en hedendaagse startups zich aangetrokken voelen tot de postindustriële esthetiek. Ontwikkelingslocaties zijn er in overvloed en het aanpakken ervan blijft trendy bij duurzaam bouwen, wat benadrukt dat het beter is om te revitaliseren dan om te slopen en een nieuw gebouw neer te zetten.

Aluminium is veel beter geschikt voor de revitalisatie van historische of postindustriële gebouwen. Stalen balken en monumentale schoorstenen vertegenwoordigen de bestaande esthetiek van deze ruimten, die door het aluminium schrijnwerk volledig behouden kan blijven.

Aluminium gevelsystemen van Aluprof werden toegepast in tal van dergelijke projecten in heel Europa. De toepassing van MB-Ferroline of MB-Slimline-ramen met smalle profielen maakt het mogelijk om traditionele stalen ramen te vervangen door aluminium ramen met een betere thermische isolatie.

Duurzaamheid, weerstand en onderhoud

Of bouwtechnologie als groen kan worden beschouwd heeft niet alleen te maken met de keuze van materialen waarmee de energiebelasting van een gebouw kan worden verminderd. Ook het proces van het verkrijgen van deze materialen en de latere recycling zijn van belang. Hoe later, hoe beter, want het doel bestaat erin om het gebouw duurzaam te maken, met minimale onderhoud- en renovatiebehoeften. Daarnaast betekent de huidige klimaatverandering dat de faciliteiten voorbereid moeten zijn op potentiële gevaren die voorheen niet bestonden, zoals orkanen en overstromingen.

Hout is natuurlijk en duurzaam maar vereist regelmatig onderhoud. Het is gevoelig voor vocht, temperatuurschommelingen, schimmel en insecten en vergt verschillende behandelingen om jarenlang mee te kunnen gaan.

Aluminium is op zijn beurt bestand tegen weersomstandigheden, corrosie en mechanische schade. Verf of extra bescherming zijn niet nodig, wat resulteert in een aanzienlijke vermindering van de exploitatiekosten en de emissie van schadelijke stoffen.

Het is vermeldenswaard dat aluminium ramen en deuren bijzonder weerbestendig kunnen zijn. Aluprof-ramen in het MB-79N-systeem hebben met succes orkaanproeven volgens de ASTM-richtlijnen doorstaan. Ramen in het MB-60-systeem worden dan weer gekenmerkt door hun hoge akoestische isolatie, waardoor ze goed bestand zijn tegen beschavingsvervuiling, zoals geluidsoverlast – aldus Emmanuel Gregoire

Op de lange termijn betekent de duurzaamheid en weerstand van aluminium dat er minder onderdelen vervangen hoeven te worden en dat er minder bouwafval achterblijft.

Ecologie en recycling – aluminium is een meer duurzame keuze

Nadenkend over duurzaam bouwen, moet men zich ook richten op de vraag hoe de gebruikte technologie zich in de loop van de tijd zal gaan gedragen. De vraag luidt hoe duurzaam het is en of het gerecycled kan worden wanneer het gebouw niet langer zijn functie kan vervullen.

Als natuurlijk materiaal kan hout worden gerecycled, maar helaas is dit geen proces waarbij materiaal wordt teruggewonnen. Secundaire verwerking van hout is voornamelijk gericht op downcycling. Dat houdt in dat het product dat wordt verkregen bij de secundaire verwerking slechtere prestatiekenmerken heeft dan het oorspronkelijke product. Bouwhout en raamschrijnwerk worden meestal omgezet in zaagsel en schors, spaanplaat of energierecycling (verbranding).

Bij aluminium is sprake van echte recycling. Aluminium kan onbeperkt worden verwerkt zonder kwaliteitsverlies, waarbij slechts 5 % van de energie wordt verbruikt die nodig is voor de oorspronkelijke productie.

In allerlei landen, waaronder België, is het de norm om in de eigentijdse bouw gerecycled aluminium toe te passen. Door te kiezen voor dit materiaal helpen investeerders en architecten om de CO₂-uitstoot en bouwafval te verminderen.

Control the climate, control the costs

De toepassing van materialen die het energieverbruik van het gebouw verminderen en ook zelf duurzaam zijn – doordat de productie ervan minder belastend is voor  het milieu en recycling mogelijk maakt – is de hoeksteen van groen bouwen en is een manier om zowel de klimaatverandering te verminderen als zorg te dragen voor de portemonnee van de investeerder of de gebruiker. Aluminium raam- en deurschrijnwerk van Aluprof maakt het u mogelijk om zowel het klimaat als de kosten te beheersen.