Ga je nog verder en kies je voor een passiefhuis, dan kies je resoluut voor de toekomst. Bij een passiefhuis ligt het K-peil niet hoger dan 15. Het totale energieverbruik voor ruimteverwarming- en koeling en ligt gemiddeld 75% lager dan een traditionele nieuwbouwwoning en moet beperkt blijven tot 15 kWh/m2 vloeroppervlakte per jaar. De kostprijs van een passiefhuis zou ongeveer 10% hoger liggen dan een traditionele woning van dezelfde grootte. Deze meerkost verdien je op termijn terug door het verminderd energieverbruik.

Bovendien geniet je gedurende 10 jaar een fiscale tegemoetkoming en zal je bij een latere verkoop van je woning een heel mooi energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen.

Het principe van een passiefhuis steunt op 6 pijlers:

Het beperken van warmteverliezen door een doorgedreven isolatie.

In België wordt traditioneel maar zo weinig isolatie geplaatst als in Club Med landen zoals Spanje en Italië! Veel warmteverlies en grote verwarmingsinstallaties zijn het resultaat.

Bij een passiefhuis gelden maximale U-waarden voor vloeren, muren, daken, buitenschrijnwerk en beglazing. Om deze te halen komt er min. 20 cm isolatie in de vloer, 25 à 35 cm in de muren en 40 à 45 cm in het dak. De ramen bestaan uit thermisch onderbroken schrijnwerk met drievoudige beglazing.
Een passiefhuis is zo goed geïsoleerd dat het ’s winters warm blijft met het vermogen van een strijkijzer!

Het beperken van warmteverliezen door een zeer goede luchtdichtheid.

Een zeer goede luchtdichtheid is een tweede vereiste om warmteverliezen te beperken. In veel bestaande woningen verdwijnt de warmte door kieren en spleten en heerst een slecht binnenklimaat door ongecontroleerde luchtlekken.
Bij een passiefhuis wordt zeer veel aandacht besteed aan een luchtdichte afwerking. Naden en overgangen tussen vloer, plafond en buitenschrijnwerk worden zorgvuldig luchtdicht gemaakt met kleefband en folies.

Het maximaal gebruiken van passieve energie

Een passiefhuis maakt maximaal gebruik van passieve energie: zonlicht via raampartijen op het zuiden met superisolerend glas, de lichaamswarmte van de bewoners, de warmteafgifte van verlichting en elektrische apparaten die we gebruiken bij onze dagelijkse activiteiten.

Een gezond binnenklimaat door ventilatie met warmteterugwinning

Een passiefhuis wordt voortdurend mechanisch geventileerd met een balansventilatie. Een optimale luchtkwaliteit is het gevolg. In de winter wordt de warmte van de uitgaande lucht gerecupereerd en afgegeven aan de koude verse lucht via een warmtwisselaar. De aanzuiging van verse lucht kan bovendien gebeuren via een buis in de grond. De temperatuur van de grond zorgt in de winter voor voorverwarming, in de zomer voor koeling.

Een passiefhuis heeft zo weinig verwarming nodig, dat een naverwarming op het ventilatiesysteem kan volstaan om het huis in de winter te verwarmen. Meestal worden dan ook geen radiatoren of vloerverwarming geïnstalleerd.

Laag energieverbruik door efficiënte apparaten

Ook de verlichtingsinstallatie en huishoudelijke toestellen verbruiken energie. Bij een passiefhuis wordt geopteerd voor energie-efficiënte huishoudapparaten met A+ label. Samen met het beperken van stand-by verbruik zorgt dit voor een duidelijke energiebesparing.

Hernieuwbare energie

Bij een passiefhuis ligt het energieverbruik 75 % lager dan bij klassieke woningen. Kiezen voor hernieuwbare energie om te voldoen aan de overblijvende energiebehoefte wordt dan ook economisch interessant en maakt het plaatje compleet. Thermische zonnecollectoren kunnen een deel van het warm water leveren en pv-zonnepanelen een groot deel van de elektriciteitsbehoefte. De basisprincipes van een passiefwoning blijven echter het belangrijkst : isolatie, luchtdichting, ventilatie en passieve warmtewinsten. Investeren in hernieuwbare energie kan later nog altijd.

Overstappen naar een groenestroomleverancier kost niets en maakt je passiefhuis nog groener zonder bijkomende investeringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here