Gevelstenen uit gebakken klei

Een gevel uit gevelstenen wordt los van de dragende binnenmuur opgetrokken. De ruimte tussen gevelsteen en binnenmuur (de spouw) wordt gebruikt om eventuele bijkomend isolatiemateriaal te plaatsen en/of als verluchtingsruimte om het droogblijven van de gevelsteen te bevorderen.
Gevelstenen zijn verkrijgbaar in een uitgebreide variëteit aan bakvormen, kleuren en formaten. Bepaal je keuze niet enkel op de stalen bij de handelaar, maar vraag referentieadressen zodat je de gevelsteen van je keuze eens toegepast kan zien.

Soorten gevelstenen

Naargelang de productiemethode worden bakstenen onderverdeeld in drie categorieën: handvormstenen, vormbakstenen en strengpersstenen.

Handvormstenen

Bij handvormstenen wordt de oude manier van handmatig bakstenen maken op industriële wijze nagebootst. De klei wordt in houten bakvormen geworpen en aangedrukt. De stenen worden gekenmerkt door nerven en een ongelijkmatig oppervlak en zijn beschikbaar in een waaier aan effen of meer genuanceerde kleuren.

Vormbakstenen

Dit is een afgeleide van de handvormsteen. De klei wordt hierbij harder in de vormbakjes aangedrukt en extra nagewalst. Vormbakstenen zijn dan ook meer afgelijnd en vertonen geen nerven.

Strengpersstenen

Hierbij wordt de klei in een lange streng geperst en meteen daarna op baksteenformaat
gesneden. Deze methode maakt het gemakkelijk om ook grotere formaten te produceren. De kleur van strengpersstenen wordt bepaald door de kleisamenstelling en de baktemperatuur. Ze vertonen een mooi en strak egaal uitzicht, wat ze bijzonder geschikt maakt voor een moderne bouwstijl.

Een gevel in betonblokjes

Betonnen gevelstenen (minimum hoogte 9 cm) zijn beschikbaar in een vrij groot kleurengamma (zelfs groen of blauw of vermengd met kwarts voor een glinsterend effect). Je ziet ze vooral toegepast in eigentijdse woonarchitectuur. Betonblokjes zijn maatvaster dan bakstenen en vergen dus zeer zorgvuldig metselwerk. Ze kunnen eveneens verlijmd worden.
Gezien beton een grotere uitzettingscoëfficiënt heeft dan baksteen, moeten de nodige uitzettingsvoegen voorzien worden; een andere mogelijkheid is het wapenen van het metselwerk met aangepaste metselwapening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here