De draagstructuur van een hellend dak
Bij een hellend dak wordt de draagstructuur meestal gevormd door hout of metaal.
Aangezien de draagstructuur uiteindelijk meestal volledig wordt weggewerkt, is het van belang dat hij duurzaam is en onderhoudsvrij. Voor hout betekent dit dat het een beschermende behandeling tegen schimmelvorming en ongedierte moet ondergaan als het hout hiervoor geen natuurlijke weerstand heeft. Voor metaal betekent dit een corrosiewerende behandeling als galvanisatie of eventueel een behandeling met anti-corrosieverf.
Constructief kan je 2 overspanningsmethodes onderscheiden :
- het gordingendak waarbij de dakbelasting via de gordingen (evenwijdig met de dakgoot lopende balken) wordt overgedragen op de zijmuren en/of spanten; de kepers (van de goot naar de nok lopende balken) brengen de lasten over naar de gordingen ;
- het keper- of sporendak waarbij de zwaardere kepers de lasten overbrengen van de nok naar de muur of in het geval van keperspantjes op de muur en de vloerplaat.
Beide systemen zijn evenwaardig en het hangt van de dakvorm en de opbouw van het grondplan af welk systeem het meest geschikt is.
Het gebruik van prefabspanten kan economisch zijn op voorwaarde dat je een simpele dakvorm hebt.
De dakisolatie bij een hellend dak
Ook voor het dak is isolatie cruciaal. Eerst en vooral omwille van de K45-norm (de nieuwe isolatienorm in het kader van de nieuwe regelgeving Energieprestatie & Binnenklimaat), zie ook “De ruwbouw : Isolatie en ventilatie“), maar zeker niet minder om de leefbaarheid van de ruimten onder het dak te vergroten. Als er kamers onder het dakschild zitten, is een isolatie van 12 of 15 cm rots- of glaswol zeker geen luxe.
Elke investering in isolatie, ook bij de renovatie van een bestaande woning, verdien je snel terug door een lagere energiefactuur. Bovendien mag je tot 40% van de gedane investering aftrekken van je belastbaar inkomen. In Vlaanderen krijg je daar nog eens een dakisolatiepremie bovenop (zie ook “Voor het bouwen: Premies en subsidies) !
Bij een keperdak kan de isolatie tussen de kepers geplaatst worden omwille van de hogere keperdikte.
Bij een gordingendak kan eerst de ruimte tussen de kepers met isolatiemateriaal opgevuld worden waarna een eventuele tweede laag isolatie tussen de gordingen kan geplaatst worden. Deze 2° isolatielaag kan rechtstreeks op de kepers bevestigd worden of op zijn plaats gehouden worden door het kaderwerk dat ook de binnenafwerking draagt. Als isolatiemateriaal worden meestal halfstijve platen of rollen van glas- of rotswol gebruikt. Stijve platen kunnen ook, maar zijn minder gemakkelijk te plaatsen en/of te versnijden.
In de ruimten onder het dak is er in meer of mindere mate vocht aanwezig. Dit fenomeen is zeer uitgesproken in badkamers maar is ook bv. in slaapkamers niet verwaarloosbaar. Om te beletten dat dit vocht in het isolatiemateriaal dringt, met als gevolg een vermindering van de isolatiewaarde of zelfs schimmelvorming, is het noodzakelijk onder de isolatie een dampscherm te voorzien. De naden en aansluitingen met de ruwbouw, dakvensters, enz. moeten luchtdicht afgewerkt worden en doorboringen of scheuren moeten vermeden worden Sommige types isolatiematerialen zijn al voorzien van een dampscherm, bijvoorbeeld aluminiumfolie. Ook hier moeten bij het aanbrengen de voegen correct afgedicht worden.
Het is ook mogelijk de isolatie bovenop de dakstructuur te plaatsen. Bij deze “Sarking-methode” wordt niet alleen de dakbedekking maar ook de volledige isolatie-opbouw (dampscherm, isolatie, onderdak) bovenop de houten dakstructuur aangebracht. Voordeel is dat het houten dakgebinte zich volledig aan de binnenzijde van de isolatie bevindt en dus minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Bij renovaties kan van buitenuit geïsoleerd worden zonder de binnenafwerking te verwijderen. De dragende balkenstructuur kan langs de binnenkant eventueel onbekleed blijven met een grotere binnenhoogte tot gevolg.
Prefab dakplaten
Een groeiend marktsegment zijn de dakplaten waarbij kepers, isolatie, dampscherm en afwerking in één beweging worden geleverd en geplaatst. Sommige systemen voorzien ook nog onderdak en tengels. De draagstructuur is meestal een gordingendak. Bij gebruik van deze dakplaten moet zeer goed gelet worden op de afwerking van de naden van de platen onderling, gezien deze door het volledige dak gaan.
De functie van het onderdak
Het onderdak zorgt ervoor dat het eronder liggende isolatiemateriaal en/of andere constructies niet te lijden hebben van doorslaande regen of poedersneeuw. Het staat ook mee in voor de winddichtheid, de stofdichtheid en het weren van insecten. In sommige gevallen (zink, koper, shingels uit bitumen) heetft het ook een dragende functie. Langs de andere kant moet het onderdak er ook voor zorgen dat waterdamp uit de onderliggende ruimte toch kan ontsnappen naar de geventileerde ruimte tussen de dakbedekking en het onderdak, m.a.w. een onderdak moet waterdicht zijn maar mag niet dampdicht zijn.
Niet-dragende onderdaken
Vezelcementplaten
Onderdakplaat uit vezelcement, bestaat in 3 mm en 5 mm dikte. Uitstekende eigenschappen en levensduur. Vezelcement absorbeert de waterdamp uit de onderliggende ruimten en wordt terug uitgedroogd door de ventilatie tussen dakbedekking en onderdak. De aansluiting met de goot wordt meestal uitgevoerd met een strook kunststof onderdak.
Kunststof onderdaken
Speciale folies die door hun structuur toch dampdoorlatend zijn. Dit wordt bekomen d.m.v. een weefstructuur of door microperforaties. Sommige folies zijn gewapend. Het ademen gebeurt hier dus niet door absorptie en uitdroging, maar door doordringing. Je kan je hierbij afvragen wat er gebeurt als de doorlaatopeningen dichtraken, maar de folies zijn ondertussen toch al een hele tijd op de markt en hebben hun deugdelijkheid bewezen. Hun prijs ligt iets lager dan vezelcementplaten.
In plaats van kunststoffolie voor je onderdak kan je ook opteren voor dampdoorlatende enkelwandige of meerwandige halfstijve kunststofplaten.
Houtvezelplaten
Een ecologische oplossing vormen onderdakplaten in houtvezel. Ze worden gemaakt van houtpulp en vezeloverschotten van houtzagerijen. Naast waterdicht en dampdoorlatend, zijn ze ademend en vochtregulerend. Ze kunnen perfect gerecycleerd of zelfs gecomposteerd worden.
Dragende onderdaken
Dakbedekkingen zoals koper, zink en bitumen-shingles dragen niet van panlat tot panlat, maar moeten op een drager gelegd worden, die dan tegelijkertijd dienst doet als onderdak. Aangezien je hier niet kan verluchten tussen dakbedekking en onderdak, moet de ruimte onder het onderdak geventileerd worden om het dampvocht van onderliggende ruimten af te voeren, en het onderdak tegen rotting te beschermen.
Voor een dragend onderdak kan men gebruik maken van watervast plaatmateriaal zoals vezelplaat, MDF, OSB plaat of dergelijke. Meestal wordt er echter gebruik gemaakt van houten planken. Deze geven ook de mogelijkheid minder courante dakvormen uit te voeren, zoals gebogen daken, ronde dakkapellen enz.