Niets mooiers dan een auto van de zaak. Een bedrijfsbus is als het ware een rijdend uithangbord voor je bedrijf. Wanneer je bedrijfswagen door de straat rijdt wordt hij door iedereen gezien. Als je ervoor kiest een bedrijfsbus aan te schaffen sta je voor een aantal keuzes. Ga je bijvoorbeeld voor een elektrisch model of juist een op benzine? Hoe zat het ook alweer met die bijtelling, en waar moet je aan denken bij het automatten kopen?

Naast de praktische zaken is het niet altijd makkelijk om door het fiscale jargon heen te prikken en te weten waar je allemaal rekening mee moet houden. In dit artikel helpen we je alvast op weg. We vertellen je wat er allemaal komt kijken bij het aanschaffen van een bestelbus.

Elektrisch of benzine?

Bedrijfsbussen zijn er in verschillende soorten en maten. Het is belangrijk van tevoren goed na te gaan wat je eisen zijn en wat je van je bedrijfswagen verwacht. Moet hij bijvoorbeeld veel laadruimte hebben zodat je er al je spullen in kwijt kunt, of is het juist belangrijk dat er genoeg passagiersstoelen in zitten?

Ook is het belangrijk te beslissen op welke brandstof je je bedrijfsbus wilt laten rijden. Elektrisch rijden is goed voor het milieu, maar heeft daarnaast ook financiële voordelen. Sinds 15 maart geldt er namelijk een speciale subsidieregeling voor emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA). Hier staat een beperkt budget voor gereserveerd, dus wees er snel bij! De subsidie bedraagt 10% van de aanschafprijs van een nieuwe bedrijfsbus.

Vloermatten van rubber

Automatten zijn belangrijk om het interieur van je bedrijfsbus mooi en schoon te houden. Ook hierin heb je veel keuze. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor stoffen automatten, maar als je automatten zoekt die tegen een stootje kunnen kom je met rubberen matten goed uit de voeten.

Rubbervloermatten zijn ideaal wanneer je bedrijfsbus veel gebruikt wordt. Deze stevige matten beschermen de vloer van je bus tegen vuil en vocht en geven veel grip. Daardoor zijn ze eenvoudig te bevestigen en blijven ze goed op hun plek tijdens het rijden. Het rubber waar de matten van worden gemaakt is slijtvast, waardoor de matten lang meegaan. Zijn ze na jaren gebruik toch echt op? Dan vervang je ze ook gemakkelijk.

Bijtelling

Het is verstandig je in te lezen over bijtelling. Bijtelling is de fiscale regeling die op zakelijke rijders van toepassing is. Je krijgt met bijtelling te maken wanneer je ook privé met je bedrijfsbus rijdt. Je moet dan meer dan 500 kilometer per jaar privé in je bedrijfsbus rijden. Is dat bij jou het geval? Dan wordt een percentage van de cataloguswaarde van je voertuig bij je belastbare inkomen opgeteld. Hoe hoog het bijtellingspercentage is hangt af van het soort bedrijfsauto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here