Zoveel mogelijk gegevens verzamelen

foto: Bouwsite

Een nieuwe woning bouwen of een grondige verbouwing doen, is geen eenvoudige onderneming. Het is voor de meeste mensen ook een éénmalige onderneming waarvoor ze serieuze financiële inspanningen moeten leveren. Het spreekt dus vanzelf dat je hiervoor niet over één nacht ijs gaat; een goede voorbereiding is het halve werk. Voor je kan beginnen dromen is het noodzakelijk zoveel mogelijk gegevens te verzamelen die invloed hebben op je (ver)bouwplannen.

Verzamel eerst en vooral alle mogelijke gegevens over je bouwplaats:

  • Als er nog geen grondsondering werd gedaan is het aan te raden dit nu te doen, zodat je de nodige gegevens krijgt over de draagkracht van je grond en de grondwaterstand.
  • Plaats je op het midden van je bouwgrond en kijk eens goed rond; zijn er bepaalde vergezichten die je wil zien vanuit de woonkamer, zijn er dingen die je liever niet ziet, hoe zit het met de oriëntatie, is het terrein hellend of vlak enz.
  • Welke stedenbouwkundige voorschriften zijn van kracht op je bouwgrond? Als je bouwgrond deel uitmaakt van een goedgekeurde verkaveling heb je deze gegevens normaal van je notaris of je makelaar gekregen. In andere gevallen ga je langs op de dienst stedebouw van je gemeente om te horen of er gemeentelijke bouwvoorschriften zijn of voorschriften van een BPA (bijzonder plan van aanleg).
  • Verzamel de nodige kadastrale gegevens; deze hebben niet direct een invloed op je woning, of hoe ze er kan of mag uitzien, maar zij dienen wel vermeld te worden op de bouwaanvraag. Het kadastraal nummer is vermeld in je notariële akte en ziet er bijvoorbeeld zo uit: 1°afdeling, sectie C, nr 368b, deel, soms is er ook nog een lotnummer vermeld als het om een verkaveling gaat. Met dit nummer en met een document verkrijgbaar op de dienst stedenbouw van je gemeente, kan je dan een kadastraal uittreksel vragen bij het Bestuur van het Kadaster van de provincie waaronder je bouwgrond valt. Je kan ook je architect vragen je hiermee te helpen.
Copyright B-scene - Alle rechten voorbehouden © 2017 Disclaimer - Adverteren ?