Houten buitenschrijnwerk

foto: Architect Van Eynde

Houten buitenschrijnwerk bestrijkt nog een aanzienlijk percentage van de markt. Dit dankzij de warme uitstraling, het gunstige prijskaartje en de goede isolerende eigenschappen.
Maar het grote struikelblok voor de meeste mensen is het onderhoudsintensieve karakter van hout. Door de verbetering van de onderhoudsproducten is dit echter sterk verminderd en kan het volstaan om de 2 tot 5 jaar een nieuwe beschermingslaag aan te brengen.

De meest gekende houtsoorten voor buitenschrijnwerk zijn "meranti" en "afzelia". De hoeveelheid beschikbare meranti en afzelia van goede kwaliteit neemt echter af, waardoor hun prijs stijgt. Hierdoor winnen verscheidene andere, voornamelijk tropische houtsoorten aan belang.

Hout, geschikt voor buitenschrijnwerk, moet qua sterkte en uitzicht beantwoorden aan een aantal voorschriften. Ook de dimensionering van de raamprofielen moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is aan je architect deze bepalingen in het lastenboek op te nemen. De keuze van de houtsoort wordt voornamelijk bepaald door de kleur en uiteraard ook door de prijs. Denk er aan dat je lichte houtsoorten kan verdonkeren door middel van donkere beitsen, het omgekeerde is natuurlijk niet mogelijk.
Wens je je steentje bij te dragen aan een duurzame economie, kies dan voor hout met een FSC- of PEFC-certificaat uit duurzaam beheerde bossen.

Afhankelijk van de houtsoort die je kiest kan hout een zeer prijsgunstig materiaal zijn. Het goedkoopste zijn de standaardramen die je via houthandelaars of doe-het-zelf zaken kan verkrijgen. Meestal hebben deze ramen wel kleinere afmetingen, wat de stabiliteit uiteraard niet ten goede komt. Bovendien beperkt het gebruik van standaardramen je vrijheid van ontwerp. Al bij al kunnen ze voor kleine budgetten een alternatief vormen, en bieden ze voor garages of bergruimten een degelijke oplossing.

Copyright B-scene - Alle rechten voorbehouden © 2017 Disclaimer - Adverteren ?