De energieprestatieregelgeving of EPB

foto: Recticel : Powerroof isolatie voor hellende daken.

In Vlaanderen werd op 1 januari 2006 de vroegere isolatieregelgeving vervangen door de huidige energieprestatieregelgeving.
Bedoeling is om de energieprestatie van nieuwe of te renoveren gebouwen in Vlaanderen te verbeteren. Op termijn kan zo een aanzienlijke energiebesparing worden gerealiseerd, wat gunstig is voor het leefmilieu en de portemonnee van de Vlamingen.

Om aan de norm te voldoen is het noodzakelijk om alle bouwonderdelen goed thermisch te isoleren. Je architect zal in functie van het ontwerp de nodige voorstellen hieromtrent doen.
Bovendien moet de globale energieprestatie van een gebouw onder een bepaald E-peil (peil van primair energieverbruik) blijven en worden er eisen opgelegd aan het binnenklimaat onder de vorm van minimale ventilatievoorzieningen.
Onder invloed van het Europese 20-20-20 klimaatplan schakelde de Vlaamse Overheid recent in een hogere versnelling. De normen voor nieuwbouw zullen geleidelijk aan verstrengen met als uiteindelijke doelstelling een 'bijna-energie-neutrale' woning tegen 2021. En met de opstelling van het Energierenovatieprogramma 2020, wil ze alle oude daken tegen 2020 geïsoleerd krijgen, alle enkel glas vervangen door isolerend glas en verouderde verwarmingsketels uit de Vlaamse woningen bannen.

Meer info over de regelgeving rond Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB) vind je op http://www.energiesparen.be/epb/energieprestatieregelgeving.

Ook op de site www.renovatie2020.be, een initiatief van een aantal grote bedrijven uit de Belgische bouwsector, vind je heel wat informatie, weliswaar opgebouwd rondom hun eigen producten.

Goed thermisch isoleren blijft een eerste vereiste. Niet alleen de keuze van het materiaal is belangrijk maar ook een correcte en nauwkeurige plaatsing.
Het blijft een hardnekkige fabel dat vochtproblemen ontstaan bij overdreven isolatie. Niets is minder waar. Vocht en schimmel komen juist voor op plaatsen waar isolatie ontbreekt of slecht is aangebracht (koudebruggen). Een goede isolatie moet wel gepaard gaan met een correcte verluchting.

De kosten die je doet voor een doorgedreven isolatie van muren, vloeren en daken (mét de nodige aandacht voor voldoende verluchting), verdien je op korte termijn terug omdat je aanzienlijk bespaart op de verwarmingskosten.

foto's: Arkana : passiefhuis

 

Copyright B-scene - Alle rechten voorbehouden © 2017 Disclaimer - Adverteren ?


314isol_99_vandeweege.gif