Lijfrente

Lijfrente is een buitenbeentje in onze vastgoedsector. Het basisprincipe is dat je een woning koopt waarvan de eigenaar nog het vruchtgebruik houdt tot zijn dood, en dus vrij blijft om het te bewonen of te verhuren of te laten leegstaan. In ruil voor de verkoop ontvangt de eigenaar dan een maandelijkse rente van de koper; bij het overlijden van de eigenaar is de woning volledig eigendom van de koper en zijn er geen verdere betalingen meer te doen.
Als de eigenaar vlug komt te overlijden kan je hiermee een goede zaak doen, in het andere geval kan deze formule heel wat duurder uitkomen dan een directe verkoop met een hypothecaire lening.
Houd er ook rekening mee dat je bij het verlijden van de akte wel onmiddelijk alle kosten moet betalen, die kunnen oplopen tot 20% van de waarde van het goed. Bovendien wordt er in sommige gevallen bij de verkoop een min of meer grote som gevraagd, het 'boeket' genaamd. Hoe hoger het boeket, hoe lager wel de maandelijks te betalen rente. Ook heb je bij een verkoop op lijfrente niet het belastingsvoordeel dat je krijgt bij een hypothecaire lening.
Voor een eerste woning is deze formule niet direct aan te bevelen, het is eerder geschikt als belegging van je spaargelden. Maar ook dan blijft het een gok of je er een goede zaak mee doet.

Copyright B-scene - Alle rechten voorbehouden © 2017 Disclaimer - Adverteren ?