Muurtegels

foto: Emex

Tegels zijn dè aangewezen muurbekleding voor vochtige ruimten.
Het aanbod is even divers als voor vloertegels. Voor een overzicht van de verschillende materialen en hun kenmerken, verwijzen we dan ook naar "Vloerbekleding, tegels".

Muurtegels worden meestal gekleefd op een bepleistering. Een niet te gladde ondergrond bevordert de aanhechting. Gipspleister moet dus niet glad gezet worden; is dit wel het geval dan kan een voorstrijklaag met een versterkt hechtvermogen uitkomst bieden.
Als de tegels in contact komen met spatwater (in de douche of aan het bad), is het aan te raden een watervaste cementbepleistering als ondergrond te gebruiken omdat gips rot als het langdurig in contact komt met water. Op die plaatsen is het ook aangewezen de tegels in te voegen met waterbestendig voegsel.

Houd bij de keuze van je muurtegels rekening met de vloertegels; niet alleen wat betreft kleur en/of motief, maar ook wat betreft formaat. Als het formaat van de vloertegel een veelvoud is van de muurtegel kan je een aantal vloervoegen op dezelfde lijn brengen van muurvoegen, wat een mooier geheel geeft.
Het is niet altijd nodig om dure motieven in te werken om een mooi resultaat te krijgen. Effen tegels kunnen ook een extra accent krijgen door ze met verspringende voeg te plaatsen (halfsteen verband) of door ze af te boorden met een eindmolure.
Het is ook niet noodzakelijk vochtige ruimten volledig te betegelen. Delen die niet in contact komen met spatwater kan je ook afwerken met een afwasbare verf of papier, waardoor je badkamer een minder klinisch uitzicht krijgt.

Copyright B-scene - Alle rechten voorbehouden © 2017 Disclaimer - Adverteren ?