Watervoorziening

foto: Vesco

In dit hoofdstuk spreken we enkel over de leidingen en andere technische voorzieningen. Badkamerinrichting en sierkranen worden verder besproken.
Er bestaan 3 manieren om je te voorzien van huishoudelijk water: leidingwater, regenwater, putwater.
Een waterput boren gebeurt enkel als er geen leidingwater voorhanden is. Als je putwater wil gebruiken als drinkwater is het noodzakelijk de samenstelling geregeld te laten controleren door een erkend laboratorium.
De hoofdleveranciers van ons huishoudelijk water zijn nog altijd de watermaatschappijen.
Leidingwater komt je woning binnen via kelder of kruipkelder en wordt aangesloten op je watermeter die je best op een gemakkelijk toegankelijke plaats voorziet (kelder, garage, gang,...).
Een terugslagklep zorgt ervoor dat er geen water uit de woning kan teruglopen in het hoofdnet, en een afsluitkraan annex tapkraan geven je de mogelijkheid de watertoevoer stop te zetten en je leidingen te laten leeglopen.
Door de verkavelingswoede in ons land heeft men de waterdruk moeten opdrijven om iedereen nog van water te kunnen voorzien. Dit heeft tot gevolg dat je eventueel last kan hebben van te hoge waterdruk, wat nadelig is voor je toestellen. Je kan dit opvangen door een drukregelaar te plaatsen achter de watermeter. Dit is niet voorzien in een standaardaansluiting, vraag het dus uitdrukkelijk aan je installateur.

Hoewel de samenstelling van het huishoudelijk water van streek tot streek kan variëren kunnen we er toch op betrouwen dat het water van drinkkwaliteit is. Het kalkgehalte van het water of de waterhardheid is wel van invloed op de levensduur van elektrische apparaten; daarom kan je best de watermaatschappij waarvan je je water betrekt raadplegen zodat je weet of je kalkwerende producten moet bijgebruiken of niet. Online vind je deze informatie op de site van de Vlaamse Maatschappij voor watervoorziening (www.vmw.be -->Drinkwater-->Hardheid).

Leidingwater is echter een kostbaar goed, en voor de meeste toepassingen moet het niet die doorgedreven zuiverheid hebben. Sinds we een milieubelasting betalen die berekend wordt op ons waterverbruik worden we ons nog meer bewust van die problematiek.
Een zinvol antwoord hierop is regenwater op te vangen en dit te gebruiken voor de WC-spoeling, de was, de tuin,... Dit vraagt initieel wel een extra investering, maar het gebruikte water is gratis en het is goed voor het milieu. Sinds 2004 ben je in Vlaanderen zelfs verplicht, bij nieuwbouw of uitbreiding van een woning, hemelwater aan te wenden voor huishoudelijk gebruik via een aangepaste pompinstallatie (zie ook : De ruwbouw: Rioleringen en waterhuishouding)
Het regenwater wordt opgevangen via het dak en verzameld in een regenwaterput. Via een filter die grote onzuiverheden tegenhoudt wordt het met een pomp de betrokken leidingen ingepompt. Voor dit doel zijn er gespecialiseerde pompen op de markt, die in geval van tekort aan regenwater automatisch omschakelen naar het leidingwater.

Om het risico te vermijden dat hemelwater in contact komt met leidingwater en de kwaliteit van het drinkwater wordt aangetast, ben je, eveneens sinds 2004, verplicht elke nieuwe of gerenoveerde sanitaire installatie te laten keuren. Alleen als de binneninstallatie voldoet aan de technische voorwaarden, kan de watermaatschappij starten met het leveren van drinkwater.
(Meer info op: www.vmw.be -->Drinkwater-->Keuring binneninstallaties).

Copyright B-scene - Alle rechten voorbehouden © 2017 Disclaimer - Adverteren ?