Warmwatervoorziening

Om je woning te voorzien van warm water heb je twee verschillende systemen: een doorstroomsysteem of een opslagsysteem.

Doorstroomsystemen

Bij doorstroomsystemen wordt het warm water aangemaakt op het moment dat men aftapt. Doorstroomsystemen of geisers werken voornamelijk op gas.
Er bestaat ook een doorstroomsysteem dat je op de centrale verwarmingsketel kan aansluiten. Gassystemen hebben per geiser wel een rookgasafvoer naar de buitenlucht nodig, tenzij je opteert voor toestellen met gesloten systeem. De toestellen bestaan in verschillende capaciteiten; de lichtere worden gebruikt bij gesplitste voorziening (1 in de keuken, 1 in de badkamer), de zwaardere voor centrale voorziening. Ze zijn zeer energiezuinig.
Bij de lokale gasmaatschappij kan je een lijst krijgen van de toestellen die een veiligheidsattest hebben. Voorwaarde is uiteraard dat er in de straat aardgas voorzien is.

Opslagsystemen

foto: Vesco

Bij opslagsystemen wordt er een voorraad warm water opgeslagen en warm gehouden. In dit geval wordt, wanneer men aftapt, het afgetapte deel aangevuld met koud water dat weer terug op temperatuur wordt gebracht. Opslagsystemen werken ofwel op electriciteit, waarbij het water wordt opgewarmd door een electrische weerstand in de boiler, ofwel worden ze gekoppeld aan je centrale verwarmingsketel, waarbij er in de ketel een spiraal zit waardoor heet verwarmingswater loopt. Deze systemen worden dus onrechtstreeks gevoed door dezelfde brandstof als je verwarming.
De opslagketels worden goed geïsoleerd om de afkoeling van het water te beletten.
Opslagsystemen op electriciteit bestaan ook in kleine formaten, geschikt voor inbouw onder de keukengootsteen; de badkamer wordt dan gevoed met een afzonderlijke grotere boiler. Grotere opslagboilers nemen wel wat plaats in en worden indien mogelijk op zolder of in de kelder geplaatst.

Copyright B-scene - Alle rechten voorbehouden © 2017 Disclaimer - Adverteren ?