Toestellen en lay-out

Een keuken is in de eerste plaats een functionele ruimte, waarin meerdere malen op een dag gewerkt wordt.
Onze huidige levensstijl laat niet meer toe dat we uren in de keuken staan. Nieuwe kooktechnieken en het grote aanbod van klaargemaakte gerechten, voorgesneden groenten en diepvriesproducten hebben onze kook- en eetcultuur grondig gewijzigd. Het spreekt dan ook vanzelf dat de voorwaarden waaraan een hedendaagse keuken moet voldoen mee veranderd zijn.
Langs de andere kant is het aanbod keukentoestellen dermate uitgebreid en gesofisticeerd dat het mogelijk is elke woning uit te rusten met een keuken uitgerust voor een vijfsterrenrestaurant. Als je niet uitkijkt, kan de inrichting van je keuken een serieuze hap uit je bouwbudget nemen. Denk daarom eerst goed na, analyseer je eigen kook- en eetgewoonten en bepaal zelf wat je behoeften zijn. Het heeft geen zin een supergesofisticeerde oven aan te schaffen als je zelden of nooit ovengerechten maakt. Denk er ook aan dat een magnetron meer is dan een ontdooi- of opwarmtoestel (je kan er ook gerechten in bereiden), waardoor de vereisten die je aan je kookplaat moet stellen dan weer verminderen.

Eens je bepaald hebt welke toestellen je nodig vindt, kan je je buigen over de schikking en de inrichting. De meeste keukenfabrikanten stellen je zelf een lay-out voor, maar je hoeft deze niet vlekkeloos aan te nemen. Toets het grondig aan je eigen behoeften. Let vooral op het volgende:

  • de plaatsing van de toestellen t.o.v. elkaar.
  • de afstand tussen afwasmachine en bergkasten en bestekschuiven.
  • de plaatsingshoogte van de toestellen (bv.: voor mensen met rugklachten kan het interessant zijn de afwasmachine hoger te plaatsen).
  • de hoogte van het werkblad: test zelf uit op welke hoogte je het meest comfortabel werkt.
  • heb je voldoende bergruimte ?

Denk er hierbij wel aan dat het niet echt noodzakelijk is weinig gebruikte toestellen zoals wafelijzers, gourmetstellen, frituurketels, e.d. weg te bergen in dure keukenkasten. Als je een bijkeuken of bergplaats in de buurt hebt kunnen ze veel goedkoper op een rek bewaard worden. Hetzelfde geldt voor de eetwarenvoorraad.

foto: Almaco Interieurinrichting
Copyright B-scene - Alle rechten voorbehouden © 2017 Disclaimer - Adverteren ?