De dekvloer of ondervloer

foto: Bouwsite

De dekvloer of ondervloer is het gedeelte van de vloeropbouw dat zich bevindt tussen de draagvloer (bv. welfsels) en de bevloering.
Afhankelijk van de plaats en de vereisten kan deze ondervloer bestaan uit 1 chapelaag of uit een echte sandwich-opbouw, die uiteindelijk wordt afgewerkt met een eindchape.

Aangezien ondervloeren onderhevig zijn aan differentiële spanningen ten gevolge van temperatuurverschillen en zetting van de ruwbouw, is het noodzakelijk randisolatie en uitzetvoegen tussen de verschillende ruimten te voorzien.
Als de ruimte groter is dan 40 m2 of in één richting langer dan 8 m moeten er extra tussenliggende uitzetvoegen voorzien worden. Ook aan verspringingen in een ruimte (bv. bij een L-vormige woonkamer) is dit aan te raden.
Als de eindchape zwevend is (d.w.z. aangebracht boven isolatieplaten of gespoten PUR-uitvulling), volstaat het om deze uitzetvoegen enkel door de eindchape en de vloerafwerking door te trekken. In het geval van een vaste chape (boven een cementgebonden ondervloer) moet de uitzetvoeg doorgetrokken worden tot op de draagvloer. In de voeg wordt een samendrukbare isolatiestrook van 5 mm. dikte voorzien (bv: ethafoam). De voeg in de afgewerkte vloer wordt afgewerkt met messing of inox hoekprofieltjes waartegen de vloer langs weerszijden van de voeg stopt. De voeg tussen de 2 profielen wordt afgekit met een soepel blijvende kit.

Copyright B-scene - Alle rechten voorbehouden © 2017 Disclaimer - Adverteren ?