Binnendeuren: standaard of maatwerk

foto: Nordex

De afmetingen van je binnendeuren werden al bepaald tijdens de ontwerpfase.
Om gebruik te kunnen maken van standaarddeuren moeten de ruwbouwopeningen de volgende zijn: hoogte 205 cm boven het afgewerkte vloerpeil, breedte 80, 85, 90 of 100 cm. De uiteindelijke deurbladhoogte zal 200,5 cm bedragen en de breedte respectievelijk 73, 78, 83 of 93 cm. De overige centimeters worden ingenomen door de deuromlijsting.
Voor schuifdeuren moet de ruwbouwopening dubbel zo breed zijn.

Vaak wordt om esthetische en/of functionele redenen afgeweken van deze standaardafmetingen, waardoor je aangewezen bent op maatwerk. Jammer genoeg verhoogt hierdoor de kostprijs. Als je budget niet groot is kan je bv. enkel de deur tussen hal en woonkamer een extra dimensie meegeven, en alle andere deuren standaard voorzien.
Let bij het plaatsen van de deuren op de draairichting. Bepalende factoren hiervoor zijn de plaatsing van de lichtschakelaars, het gebruiksgemak en de draairichting van andere vlakbij liggende deuren. Voor toiletten en badkamers is het aan te raden de deur altijd naar buiten te laten opengaan, zodat iemand die eventueel onwel wordt de deur niet kan blokkeren met zijn lichaam.

Copyright B-scene - Alle rechten voorbehouden © 2017 Disclaimer - Adverteren ?