De afmetingen van je binnendeuren werden al bepaald tijdens de ontwerpfase.
Om gebruik te kunnen maken van standaarddeuren moeten de ruwbouwopeningen de volgende zijn: hoogte 205 cm boven het afgewerkte vloerpeil, breedte 80, 85, 90 of 100 cm. De uiteindelijke deurbladhoogte zal 200,5 cm bedragen en de breedte respectievelijk 73, 78, 83 of 93 cm. De overige centimeters worden ingenomen door de deuromlijsting.
Voor schuifdeuren moet de ruwbouwopening dubbel zo breed zijn.

Vaak wordt om esthetische en/of functionele redenen afgeweken van deze standaardafmetingen, waardoor je aangewezen bent op maatwerk. Jammer genoeg verhoogt hierdoor de kostprijs. Als je budget niet groot is kan je bv. enkel de deur tussen hal en woonkamer een extra dimensie meegeven, en alle andere deuren standaard voorzien.
Let bij het plaatsen van de deuren op de draairichting. Bepalende factoren hiervoor zijn de plaatsing van de lichtschakelaars, het gebruiksgemak en de draairichting van andere vlakbij liggende deuren. Voor toiletten en badkamers is het aan te raden de deur altijd naar buiten te laten opengaan, zodat iemand die eventueel onwel wordt de deur niet kan blokkeren met zijn lichaam.

De deuromlijsting

De functie van een deuromlijsting is het afwerken van de ruwbouwopening; het biedt een aanslag voor het deurblad en de mogelijkheid om scharnieren en slotstukken te bevestigen.
Er zijn omlijstingen in alle vormen en materialen op de markt, maar ook hier geldt weer: hoe gesofisticeerder, hoe duurder.
Eender welke omlijsting je kiest, het is altijd aan te raden een geluiddempende rubberstrip te laten infrezen aan de aanslag; dit geeft een betere geluidsdichting tussen aangrenzende ruimten en de deur zal veel zachter sluiten.
Qua stijl en materiaal wordt de deuromlijsting aangepast aan het deurblad: een massief houten deurblad krijgt een omlijsting in dezelfde houtsoort. Geverfde deurbladen kan je ook met massief hout omlijsten, maar als je de omlijsting ook wil aflakken, kies je best voor MDF, wat mooiere lakresultaten geeft.

Deurbeslag

Het beslag bestaat uit de scharnieren of het schuifsysteem, het slot en de deurklinken. Ook hier geldt weer dat deze aangepast moeten worden aan de stijl van het deurgeheel.
Enkele punten vragen extra aandacht:

  • Volledig glazen deuren worden best uitgerust met een deurstop zodat glasbreuk doordat de deur tegen de muur slaat, vermeden wordt. De meest elegante oplossing is een ingebouwde deurstop in het onderste scharnier, dat in de vloer bevestigd wordt. Denk er hierbij aan dat dit scharnier best tijdens de vloerwerken wordt ingebouwd.
  • Ook voor andere deuren die tegen een muur kunnen slaan, is het aan te raden een deurstop te voorzien d.m.v. een rubberen of kunststof profieltje dat je kan bevestigen aan de muur ter hoogte van de deurklink of op de vloer, wat echter hinderlijk is bij het poetsen.
  • Schuifdeuren: voor schuifdeuren is de ruwbouwopening uiteraard dubbel zo breed. Klassiek is dat deze opening volledig wordt ingevuld met schrijnwerk, waarbij het schuivend deel openschuift achter een vast paneel in hetzelfde materiaal. Er zijn echter ook systemen op de markt waarbij het schuivend deel schijnbaar verdwijnt in de muur: het vaste gedeelte bestaat dan uit een specifiek voor dat doel ontwikkeld element dat in de opening wordt geplaatst en aan weerszijden kan bepleisterd worden of bekleed met gipsplaten. Na afwerking lijkt de deuropening niet groter dan bij een opendraaiende deur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here